Plantengal

Op het net sinds 23-6-2006, 23:02 uur

De boom achter ons huis heeft gallen. Elk jaar lijkt het erger te worden. Ik kende alleen de galwesp, dus ik nam aan dat in ‘onze’ gallen ook wespen zouden zitten. Al zoekend op het internet kwam ik erachter dat er allerlei soorten gallen zijn. De makers van een site over plantengallen

welke_gal_is_dit.jpg

 heb ik een foto van de gallen in onze boom gestuurd. Ik zou het namelijk niet weten. Blijkbaar heb je allerlei insecten die gallen maken. Dat er een zoemend iets moet zitten kwam ik vandaag achter. Zittend in de tuin hoorde ik iets hard zoemen. Kijkend naar boven zag ik een vogel aan zo’n gal pikken. Niet ervanuitgaan dat de vogel zo zoemt moet het al wel haast het beestje zijn dat daar in de buurt was. Op de site las ik dat je de gal kan ‘uitbroeden’. Of ik dit aandurf weet ik niet. Misschien een goed dicht gesloten bak over een tak maken?
Wel begin ik erg nieuwsgierig te worden wat voor soort insect onze boom zo volhangt met al die gallen.

27.06.2006 update
Van de maker van de site heb ik antwoord gekregen:
De boom is een Iep (Ulmus) en de gal is van de luis Tetraneura ulmi. Leuke soort om te hebben en inderdaad spectaculaire gallen.

Je kunt reageren of trackbacken.

Reageer:

Naam(*)
Mail (blijft geheim)(*)
Website
Jouw reactie