Proefzwemmen A

Op het net sinds 4-6-2005, 13:37 uur

Vanochtend moest Pjotr proefzwemmen voor diploma A. Hij had afgelopen nacht al twee nachtmerries gehad en klaagde over een zere buik. Na het omkleden was hij eerst nog vrij rustig tot het moment dat er veel mensen in de gang gingen wachten. Toen druppelden er dikke tranen over zijn wangen. Ik heb met hem tot het laatst gewacht en hem meegegeven aan juf Silvia. Met tranen in mijn ogen heb ik bij de kleren zitten wachten. De eisen voor diploma A zijn:

GEKLEED ZWEMMEN

Van een startblok of 1-meter springplank te water gaan met een voetsprong voorwaarts (helemaal onder water gaan); na het boven komen aansluitend:
15 seconden watertrappen met gebruik van armen en benen, gevolgd door:
12,5 meter schoolslag, onder een lijn door duiken, 1/2 draai om de lengte-as en
12,5 meter rugslag (armen mogen actief gebruikt worden); proef afronden met:
zelfstandig (evt. via trapje) uit het water op de kant klimmen.

IN BADKLEDING

Van de kant of startblok te water gaan met een sprong (een kopsprong heeft de voorkeur), direct gevolgd door (zonder boven te komen):
onder water oriënteren en onder water zwemmen door een gat in een verticaal, in het water hangend zeil dat zich op 3 meter van de startkant bevindt; na het bovenkomen, aansluitend:
50 meter schoolslag, proef afmaken met
50 meter enkelvoudige rugslag (armen passief).

Naar keuze te water gaan van de kant met een kopsprong of in het water afzetten van de kant, direct gevolgd door:
10 seconden uitdrijven op de borst, aansluitend enkele meters schoolslag, waarna
5 seconden drijven op de borst, waarna enkele meters schoolslag.

Afzetten van de wand en 10 seconden uitdrijven op de rug. waarna
enkele meters enkelvoudige rugslag, daarna 10 seconden drijven op de rug, proef afmaken met enkele meters enkelvoudige rugslag.

Van de kant of startblok te water gaan met een sprong (een kopsprong heeft de voorkeur), aansluitend 8 meter beginners-borstcrawl.
In het water, afzetten van de wand, aansluitend 8 meter beginners-rugcrawl.

Van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, gevolgd door:
60 seconden watertrappen met gebruik van armen en benen, waarin tevens 2 keer, al watertrappend, een hele draai om de lengte-as wordt gemaakt.

De in de diverse onderdelen genoemde te zwemmen afstanden moeten zonder onderbreking en zonder dat de kandidaat aan bodem, wand of enig voorwerp steun zoekt, worden afgelegd.

In de hal heb ik de laatste minuten gewacht met allemaal kletsende ouders, ik hoorde niet echt heel veel. Het enigste wat ik meekreeg is dat het bij het diploma zwemmen beredruk is en je heel vroeg moet komen voor een plekje.
Eindelijk kreeg ik Pjotr in zicht, als enigste kind met een handdoek om. Hij is door en mag volgende week zaterdag afzwemmen voor A.

Je kunt reageren of trackbacken.

2

 1 
marike:

Tjonge wat klinkt dat zwaar zeg, ik kan mij niet herinneren dat a bij ons zo zwaar was. Heeeeeeeeeel goed pjotr dat het gelukt is, ik vind het super knap!!!! Succes volgende week!!

 

Van 4-6-2005, 19:08u
 2 
Erna:

Wat veel, en moet hij dat allemaal onthouden?

 

Van 6-6-2005, 16:42u

Reageer:

Naam(*)
Mail (blijft geheim)(*)
Website
Jouw reactie